De bevrijding gevierd


1945

Al in 1945 waren er diverse bevrijdingsfeesten en optochten. De vrijheid werd uitbundig gevierd en tegelijkertijd was er het pijnlijke gemis van vrienden, familie, buren, dorpsgenoten. En de tegenstellingen uit de oorlogsjaren waren zeker nog niet vergeten...

 

Ook jaren na de oorlog staan de inwoners van Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk nog regelmatig stil bij de gruwel van de oorlog en de zegen van leven in vrijheid!


1955

Bevrijdingsoptocht Bleiswijk 1955: 10 jaar bevrijd

Tien jaar na de oorlog wordt met praalwagens uitgebreid aandacht besteed aan de doorgestane ellende en wordt de vrijheid uitbundig gevierd!

Ook in Bergschenhoek is een optocht. Zie de foto hieronder! Te zien zijn Jan Struijk, Cor in t Veld, Arie Verveer en Arie Huurman.

 


1970: 25 jaar bevrijd

Bevrijdingsfeest Bergschenhoek 1970: 25 jaar bevrijd

Bevrijdingsfeest Bleiswijk 1970: 25 jaar bevrijd


1985: 40 jaar bevrijd

Estafetteloop van Wageningen naar Bergschenhoek. In Wageningen wordt traditioneel het bevrijdingsvuur ontstoken en vandaar uit lopend verdeeld over het land.

Het bezoek van vlieger David Oxenham. De locatie waar het vliegtuig neerkwam werd bezocht. Oxenham maakte op 5 mei een rondrit met een jeep en werd onthaald in het centrum. 


1990


1995: 50 jaar bevrijd

Bevrijdingsfeest Berkel en Rodenrijs 1995: 50 jaar bevrijd


2000


2005


2010

In het gemeentehuis van Berkel en Rodenrijs wordt onder andere een grote tentoonstelling georganiseerd.

De titel van deze tentoonstelling is: In oorlog: gevolgen van tegenstellingen. Een DVD wordt uitgebracht met filmbeelden van rond de oorlogsjaren. 


2015

Historische optocht Bleiswijk 5 mei 2015: 70 jaar bevrijd

Bevrijdingsfeest Lansingerland 2015: 70 jaar bevrijd


2020: 75 jaar bevrijd

In de aanloop naar de 75e viering en herdenking organiseren de samenwerkende historische verenigingen een aantal activiteiten.

De eerste gaat al van start in juni 2019; een verhalencafé over de Tweede Wereldoorlog in de bibliotheken van Lansingerland. 

In het voorjaar van 2020 krijgt de wereld te maken met de uitbraak van Covid-19. De 'coronacrisis' breekt aan.

Vrijwel alle activiteiten die te maken hebben met de viering van de bevrijding, worden afgelast. Het WO-2 Café stopt, er zijn geen festiviteiten. Tentoonstellingen, optredens of samenkomsten zijn niet mogelijk.

Na overleg wordt besloten een aantal verhalen en gevonden feiten te bundelen in een magazine, als afspiegeling van de WO-@ Cafés

Bovendien wordt, als project, een website gestart over de oorlogsslachtoffers in de regio:

https://www.oorlogsslachtofferslansingerland.nl/

2021

In 2021 hopen velen na een jaar uitstel de bevrijding alsnog groots te kunnen vieren. Helaas zijn er nog veel besmettingen met Covid-19 en kunnen de geldende maatregelen niet allemaal ingetrokken worden. Er is nog een groot deel van het jaar sprake van een (beperkte) 'lockdown'. De provincie Zuid-Holland, die de aftrap zou mogen nemen voor de activiteiten, maakt wel een korte film over de betekenis van vrijheid. 

Een ander initiatief is Poëzieproject Lansingerland 75 jaar vrijheid. Deelnemers worden uitgedaagd om een gedicht te schrijven over de betekenis van vrijheid voor henzelf of anderen, 75 jaar na de bevrijding van Nederland. 

2022

Het herdenkingsconcert van Helicon in samenwerking met de SHBL is gehouden op 19 april 2022.

2024

In Berkel en Rodenrijs wordt op particulier initiatief een museum geopend in de benedenverdieping van Rehoboth. Via de website van Honger naar Bevrijding kan men een afspraak maken voor bezoek en de tijden van open dagen bekijken. 

In april 2024 hoopt familie van de Australische vlieger David Oxenham een bezoek te brengen aan Bleiswijk.

2025: 80 jaar bevrijd